Fiskgratäng
Portioner: 2
Ingredienser:
300 g fiskfilé
1 msk smör
1 tsk salt
1,5 msk fiskbuljong
1 knippa(en) dill, finklippt
100 g färska räkor
2,5 msk riven ost
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk vetemjöl
fiskspad
1 st äggula(or)
salt
peppar
Tillagning:
1. Skölj de färska fiskfiléerna, tina de djupfrysta eller skär det halvtinade fiskblocket i 2 cm tjocka skivor.
2. Smörj en ugnsfast form. Lägg fisken i formen och salta. Tillsätt fiskbuljongen och koka i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter.
3. Gör gratängsåsen. Blanda grädden, mjölet och fiskspadet och hetta upp i 3 minuter. Tillsätt äggulan och kryddorna.
4. Lägg räkorna på fisken och slå såsen över. Strö på osten och gratinera i 250 grader varm ugn tills rätten är genomvarm och har fått fin färg. Garnera med dill. Räkorna kan bytas ut mot musslor, svamp, ansjovis eller sparris.