Hummersoppa
Portioner: 4-5
Ingredienser:
1 kokt hummer
1 msk matolja
1 dl cognac
50 g morötter
50 g gul lök
15 dl vatten + 2 fiskbuljongtärningar
2 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
1 krm timjan
persiljekvistar
1 msk tomatpuré
1 krm kajennpeppar
salt och vitpeppar
1 msk mjukt smör eller margarin
1 msk vetemjöl
Garnering: finstrimlad salladskål
hummerkött
Tillagning:
Klyv hummern. Ta bort magsäcken och tarmen och ta ut allt kött. Knäck klorna och ta ut köttet. Lägg allt kött åt sidan. Stöt allt skal i en mortel och hacka inkråmet fint. Lägg skal, inkråmet i en gryta med het matolja och fräs några minuter. Häll på het cognac och tänd på. (Ha ett lock till hands att lägga på grytan om lågorna blir för stora.) Skala morot och lök och hacka dem fint. Blanda ner i grytan med fiskbuljong, vin, kryddor och tomatpuré. Låt soppan koka 15 minuter och sila den i en kastrull. Rör smör och mjöl till en mix och red av soppan. Låt soppan sjuda ytterligare 5 minuter. Lägg finstrimlad salladskål i sopptallrikarna och fördela hummerköttet ovanpå. Häll soppan runt garneringen.