Pastasallad med räkor och aioli
Portioner: 6-8
Ingredienser:
12 pressade vitlöksklyftor
2 ägg
2 msk pressad citron
3 1/2 dl olja, helst hälften oliv- och
hälften rapsolja
salt
nymalen vitpeppar
500 g pasta, t ex gnocchi eller farfalle
2 stora tunt skivade purjolökar
250 g sockerärter eller haricots verts
i 5-cm långa bitar
2 morötter, skalade och skurna
i tändstickstora bitar
1/2 blomkålshuvud, skuret i buketter
3 msk finhackad persilja
1 burk avrunna kronärtskockshjärtan,
delade i fyra delar
500 g skalade räkor
4 hårdkokta ägg, skalade och skivade
Tillagning:
Blanda ihop vitlök, ägg och pressad citron i matberedaren. Droppa långsamt i olja under hög hastighet tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar och ställ i kylen tills den ska användas. Koka pastan i rikligt med vatten tills den är al dente. Häll bort vattnet, skölj noga i kallt vatten och låt pastan rinna av. Lägg den i en stor skål, blanda ner lite olja (så att den inte klibbar) och låt den svalna till rumstemperatur. Förväll var för sig purjolökar, sockerärter eller haricots verts, morötter och blomkålsbuketter tills de är knappt mjuka. Kyl dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Rör ihop pastan med persilja, purjolökar och hälften av aiolin. Lägg upp pastan på portionstallrikar och placera bönor, morötter, blomkål, kronärtskockas hjärtan, räkor och hårdkokta ägg i små högar runt omkring. Servera den återstående aiolin vid sidan om.
Tid: Mellan