Salt- och saffransbakad lax
Portioner: 8
Ingredienser:
1 kg grovsalt
8 st portionsbitar lax med skinn
1 st apelsin(er), stor
0,5 g saffran
1 st bitsocker
2 dl crème fraiche
salt och vitpeppar, nymalen
Tillagning:
1. Värm ugnen till 175 grader. Häll saltet i en långpanna. Lägg i laxen med skinnet nedåt.
2. Tvätta apelsinen och riv apelsinskalet. Halvera frukten och pressa ena halvan. Skiva den andra halvan tunt.
3. Mortla saffran med socker, blanda ner apelsinskal och saft, salt och peppar till en pasta. Bred ut hälften av pastan på fisken och blanda ner resten med crème fraiche till en sås.
4. Lägg apelsinskivorna på fisken och ställ i mitten av ugnen och baka laxen i 20-30 min beroende på storlek.
Serveras med:
Savojkål med bacon
Fänkålsgratäng